شارژ ساختمان

شارژ ساختمان

قوانین آپارتمان نشینی درست مانند قوانینی است که برای زندگی در یک شهر به آنها نیاز داریم و باید آنها را رعایت کنیم تا زندگی راحت‌تر و بهتری در ساختمان داشته باشیم. یکی از مهم‌ترین قوانین آپارتمان نشینی، پرداخت هزینه شارژ ساختمان است که مدیر یا هیات مدیره ساختمان مبلغ آن را برای نگهداری از ساختمان و پرداخت هزینه‌هایی مانند قبوض، تعیین می‌کنند و ساکنین ملزم به پرداخت آن هستند. با توجه به اهمیت این موضوع، تصمیم گرفتیم در این مقاله به کلیت مبحث شارژ ساختمان، نحوه محاسبه آن و همچنین بایدها  و نبایدهای آن اشاره کنیم.

شارژ ساختمان به معنای هزینه‌های مشترکی است که برای نگهداری و بهبود عملکرد ساختمان و ارائه خدمات به ساکنان و مستاجران آن انجام می‌شود. این هزینه‌ها معمولاً شامل مواردی مانند نگهداری و تعمیرات ساختمان، خدمات امنیتی و نظافت، پرداخت قبوض انرژی و آب، بیمه‌های مربوط به ساختمان و سایر خدمات مشترک دیگر می‌شود. تعیین مقدار و تقسیم این هزینه‌ها بین ساکنان و مستاجران معمولاً توسط مدیریت ساختمان یا شورای مشترک (هیئت مدیره) ساختمان انجام می‌شود.

شارژ ساختمان چیست؟

اگر تجربه زندگی در آپارتمان را داشتید، حتما به چشم دیدید که هر ساختمانی نیاز به نگهداری و مراقبت دارد و برای انجام این کار، لازم است که ساکنین مبلغی را به‌عنوان شارژ پرداخت کنند. در واقع، شارژ ساختمان پولی است که افراد ساکن در آپارتمان برای نگهداری، مراقبت، تعمیرات و برخی هزینه‌های مشترک مانند پرداخت قبوض آب و برق مشاع، هزینه‌ی نگهداری و تعمیرِ آسانسور، هزینه موتورخانه و هزینه‌ی نظافت و نگهبان ساختمان، پرداخت می‌کنند.

با توجه به اینکه تمام اهالی ساختمان از موارد بالا استفاده می‌کنند، بنابراین پرداخت هزینه‌های مربوط به آنها نیز باید به‌صورت مساوی بین تمام اهالی تقسیم شود. برای راحت‌تر شدن کار، مبلغی به‌عنوان شارژ تعیین می‌شود و ساکنین آپارتمان آن را به‌صورت ماهانه پرداخت می‌کنند و هزینه‌های مشترک از مبلغ جمع‌آوری شده از شارژ ماهانه، پرداخت می‌شوند.

با توجه به اینکه پرداخت شارژ از سمت ساکنین آپارتمان همیشه با مشکلاتی روبه‌رو بوده، به همین خاطر قانون‌گذاران کشور قوانینی را وضع کردند تا هر گونه ابهام در مورد پرداخت شارژ ساختمان رفع شود و مدیران ساختمان بتوانند این هزینه را به‌راحتی و با استناد به قانون، از اهالی ساختمان دریافت کنند. با توجه به اینکه محاسبه و نحوه پرداخت مبلغ شارژ قوانین خاص خود را دارد، در ادامه درباره نحوه محاسبه آن خواهیم گفت.

نحوه محاسبه شارژ ساختمان

با توجه به اهمیت موضوع شارژ، هر فردی که در آپارتمان زندگی می‌کند باید از نحوه محاسبه آن اطلاع داشته باشد تا در زمان اعلام رقم از سمت مدیر و هیات مدیره ساختمان، اما‌ و اگری در ذهنش شکل نگیرد. برای بیانِ کلیت نحوه‌ی محاسبه شارژ ساختمان به ماده ۴ قانون تملک آپارتمانها مراجعه کردیم که در این‌باره اینگونه می‌گوید:

حقوق و تعداد و همچنین سهم هر یک از مالکین قسمت‌های اختصاصی از مخارج قسمت‌های مشترک مناسب است با نسبت مساحت قسمت اختصاصی به مجموع مساحت قسمت‌های اختصاصی تمام ساختمان به جز هزینه‌هایی که به دلیل عدم ارتباط با مساحت زیربنا به نحو مساوی تقسیم خواهد شد.

به زبان ساده، مبلغ شارژ هر واحد در آپارتمان با توجه به مساحت واحدها، محاسبه می‌شود. البته تمام آپارتمان‌ها از این قانون برای محاسبه شارژ ساختمان استفاده نمی‌کنند و عوامل دیگری را در تعیین شارژ ساختمان دخالت می‌دهند. به‌عنوان مثال، ممکن است مدیر ساختمان تصمیم بگیرد که هزینه‌های مربوط به قبوض آب و برق مشاع را بر اساس نفرات هر واحد حساب کند و یا اینکه، هزینه‌ای ثابت را برای نگهداری از ساختمان مانند نگهداری از آسانسور، موتورخانه و نظافت ساختمان، در نظر بگیرد.

نکته دیگر در مورد پرداخت هزینه شارژ ساختمان، هزینه مربوط به فضاهای مشاع است که در تبصره ۳ ماده ۴ قانون تملک به این صورت عنوان شده:

اگر نحوه استقرار حیاط ساختمان، بالکن یا تراس به نحوی باشد که تنها برخی از واحدها قادر به استفاده از آن باشند، هزینه حفظ و نگهداری آن به عهده همین استفاده کنندگان می‌باشد و سایر افراد نقشی در آن نخواهند داشت.

به‌طور کلی، مبلغ شارژ ساختمان طی صحبت‌هایی که در جلسه ساختمان و با حضور مدیر و ساکنین انجام می‌شود، تعیین خواهد شد. روش‌های مختلف و گوناگونی برای محاسبه و پرداخت شارژ آپارتمان وجود دارد که در آنها از عوامل مختلف مانند تعداد نفرات ساکن، متراژ و واحد به‌صورت تنها و یا ترکیبی از تمام این عوامل، استفاده می‌شود ، که تمام روشهای مختلف مد نظر در سامانه آپارتمان ماها با چند کلیک ساده مطابق با نظرات قابل استفاده است .

در سامانه آپارتمان ماها مدیر و یا حسابدار ساختمان به راحتی می تواند بای کایه واحدها و بر تفکیک مالک و ساکن می تواند سهم شارژ هر واحد را مشخص و از طریق پیامک به آنان اعلام کند و یا چاپ قبض شارژ هر واحد بصورت فیزیکی به آنان ارائه داد.

و همچنین اهالی با مراجعه به پنل اختصاصی خود در سامانه آپارتمان ماها می توانند تمام موارد مربوط به قبوض شارژ واحد خود را در ساختمان ملاحظه نمایند.