فرق مشاع و مشترک ساختمان
فرق مشاع و مشترک ساختمان
بسیاری از ایرانی ها بر این باور هستند مشترکات و مشاعات ساختمان دو واژه مترادف بوده و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. بر خلاف باور عمومی ، باید بگوییم این دو واژه کاملاً با هم متفاوت هستند و از نظر حقوقی می تواند برای شما تبعات زیادی را در بر داشته باشد. در اصل ، مشترکات به بخشهایی از ساختمان گفته می شود که تمامی ساکنین یک ساختمان می توانند از آن استفاده کنند ، ولی این در حالی است که مشاعات به بخش هایی گفته می شود که تنها به چند نفر از ساکنین اختصاص داده شده و تنها آنها هستند که میتوانند از این خدمات بهره مند شوند. به منظور این که درک بهتری از این موضوع داشته باشید.
تعریف مشتراکات ساختمان
بر اساس قوانین آپارتمان نشینی ، قانونگذار اعلام میکند مشترکات یک ساختمان به بخش هایی گفته می شود که تمامی اهالی بر اساس متراژ خانه و یا ملکی که در اختیار دارند ، حق استفاده از آن بخش را داشته و میتوانند بر اساس نیاز خود ، از مشترکات آن بخش بهره برداری کنند. بر اساس این تعریف ، قانون گذار است که اظهار می دارد تمامی ساکنین این حق را دارند از بخش مشترکات به صورت قانونی استفاده کرده و نیازهای خود را برطرف کنند.
تعریف مشاعات ساختمان
برخلاف مشترکات ساختمان که تمامی افراد حق استفاده و بهره برداری از آن را دارند ، مشاعات به بخشهایی گفته میشود که تنها اختصاص به یک واحد میباشد و با وجود اینکه در بخش اختصاصی ساختمان نیست ، افراد میتوانند از آن بهرهمند شوند. بهترین نمونه از این مسئله ، استفاده از پارکینگ توسط واحد ها است که با وجود اینکه در بخش اشتراکی ساختمان می باشد ، ولی هیئت مدیره و اعضای دیگر ساختمان تصمیم گرفتهاند ، تنها یک فرد از واحد خاص از آن بخش استفاده کنند. تحت تاثیر همین تعریف است که در صورت بروز هرگونه مشکلی در بخش مشاعات ، وظیفه صاحب و استفاده کننده از آن بخش است که هزینه تعمیرات آن را تقبل کند.
تفاوت مشاع و مشترک
قانون گذار اعلام می کند با وجود اینکه بسیاری بر این باور هستند دو واژه مشاع و مشترکات به یک معنی می باشند ، ولی باید به شما بگوییم تمامی مشترکات را می توانیم به عنوان مشاع در نظر بگیریم ، ولی این در حالی است که قادر نیستیم تمامی مشاعات را به عنوان مشترکات در نظر بگیریم. در اصل ، بر اساس این تعریف قانون گذار ، می توانیم استدلال کنیم که حق استفاده از مشاعات برای تمامی افراد در قانون ذکر نشده ولی تمامی افراد حق استفاده از مشتراکات را دارا می باشند.
نمونه هایی از مشترکات ساختمان
از نقاط مناقشه در مورد اشتراکات ساختمان ، بحث عدم اطلاع رسانی دقیق هیات مدیره در این باب است. بسیاری از ساکنین نمی دانند کدام بخش را به عنوان مشاعات و کدام بخش شامل مشتراک ساختمان می شود و همین مسئله نیز می تواند تناقضات متعددی را در میان ساکنین ایجاد کند. در این بخش قصد داریم اصلی ترین مشترکات ساختمان را همراه با شما بررسی نموده و ابهامات موجود در این باب را برطرف کنیم :
قانون مشترکات ساختمان
قوانین و مقرراتی که در آپارتمان نشینی اعمال میشود ، به منظور تحکیم روابط ساکنین بوده و سبب میشود اشخاص بتوانند راحتتر و سادهتر در کنار هم تعامل برقرار کرده و زندگی بهتری را تجربه کنند. در مورد استفاده از مشاعات و اشتراکات نیز چنین قوانینی تنظیم شده است که بیان میکند هر یک از ساکنین تا چه حدی می توانند از امکانات یک مجتمع بهره مند شوند. در این بخش قصد داریم نگاهی به مجموعه قوانین حاکم بر اشتراکات ساختمان انداخته و آنها را با شما مورد بررسی قرار دهیم:
1. فارغ از اینکه ساکن ساختمان ، خود مالک و یا مستاجر باشد ، وظیفه دارند تمامی قوانینی که هیئت مدیره تصویب می کنند را رعایت کرده و نسبت به آرامش و شرایط بهینه ساختمان اقدام کند.
2. مشترکات ساختمان که می توانند مورد بهره برداری توسط تمامی ساکنین قرار بگیرند ، تحت هیچ شرایطی قابل انتقال نبوده و مختص به ساختمان می باشد. ابن بند از قانون بیان می دارد که مالک و مستاجر این حق فروش و اجاره این بخش ها را نداشته و تنها می توانند خودشان از آن بخش استفاده کنند.
3. هزینه مشترکات که گاهی اوقات از آن به عنوان هزینه شارژ نیز یاد می شود ، جهت حفظ و نگهداری از ساختمان می باشد و تمامی ساکنین فارغ از اینکه در خانه سکونت دارند یا خیر ، وظیفه دارند نسبت به پرداخت هزینه نگهداری و حق الزحمه کارکنان مبلغی را به صورت ماهانه پرداخت کنند. این هزینه بر اساس متراژ خانه ملکی محاسبه می شود و از یک واحد به واحد دیگر متفاوت بوده و ممکن است تعداد ساکنین نیز بر روی این هزینه تاثیر گذار باشد.
4. در صورت بروز هرگونه خسارتی بر روی نمای ساختمان تحت تاثیر اینکه حفظ امنیت ساکنین و عابرین بر عهده مالکین می باشد ، باید هزینه در باب تعمیر این بخش پرداخت شود.
5. در صورتی که هیات مدیره ساختمان مشترکات ساختمان را به درستی مشخص کرده باشد ، هرگونه خرید و فروشی که در ساختمان صورت گیرد ، سبب می شود همراه با بخش اختصصاصی ملک مشتراکات نیز به خریدار انتقال یابد.