با ازدیاد تعداد آپارتمانها و آپارتماننشینی، عنوان”مدیر ساختمان” هم رواج پیدا کرد. مدیر ساختمان یعنی کسی که بتواند به امور مربوط به ساختمان و همسایگان رسیدگی کند. بر اساس “قانون تملک آپارتمانها”، مدیر ساختمان وظایف و اختیاراتی دارد که عدم آشنایی با آنها چه از سوی مدیر و چه از سوی همسایگان، باعث بروز اختلاف و درگیری بین ساکنان ساختمان میشود. بنابراین در این مقاله قصد داریم به طور کامل به وظایف، اختیارات و تمامی موارد مربوط به مدیر و مدیریت ساختمان که لازم است بدانید، بپردازیم.
بر اساس “قانون تملک آپارتمانها”، زمانی که یک آپارتمان دارای مالکین متعدد است، باید برای اجرای قوانین با رای همه مالکین نمایندهای تعیین شود. اما در صورتی که تعداد مالکین بیش از سه نفر باشد، باید با تشکیل مجمع عمومی میان خود مدیر یا مدیرانی برای ادارهی ساختمان انتخاب شوند.
مدیر ساختمان مسئول حفظ و اداره ساختمان و اجرای تصمیماتی است که مجمع عمومی میگیرد. مدیر باید در جلسه سالانه مجمع به مدت یک سال با رای مالکین ساختمان انتخاب شود.
در مورد انتخاب مجدد یک فرد به عنوان مدیر محدودیتی وجود ندارد، هرچند توصیه میشود این منصب به صورت چرخشی بین مالکین دست به دست شود تا همه نسبت به ساختمان احساس مسئولیت پیدا کنند. ذکر این نکته نیز لازم است که مدیر ساختمان میتواند از اشخاص حقیقی یا حقوقی خارج از ساختمان هم باشد.
مجمع عمومی میتواند به جای یک مدیر، چند مدیر انتخاب کرده و هیئت مدیره ساختمان را تشکیل دهد. هیئت مدیره ساختمان از نظر اختیارات و وظایف تفاوتی با مدیر ندارد. فقط باید به این نکته توجه کرد که تعداد اعضای هیئت مدیره فرد باشد تا هنگام رایگیری تشخیص رای اکثریت با مشکل مواجه نشود.
اگر پیش از پایان مدت ماموریت، مدیر یا سه نفر از اعضای هیئت مدیره استعفا دهند یا فوت کنند، مجمع عمومی باید جلسهای فوقالعاده تشکیل داده و مدیر یا هیئت مدیره جدیدی انتخاب کند.
به طورکلی اداره و حفظ ساختمان، دریافت و پرداخت هزینهها، بیمهی آتشسوزی، تعیین سهم هر آپارتمان از هزینهها، ممانعت از ارائهی خدمات به مالکین بدهکار، مطالبهی بدهی از بدهکاران طرح دعوی در دادگستری و مراجعه به ادارهی ثبت، از جمله وظایف مدیر محسوب میشود.